descriptionПро раду supervisor_accountЧлени ради calendar_todayЗаходи createЗвернення assignmentДокументи new_releasesНовини photo_size_select_actualФото perm_contact_calendarКонтакти

ВРЦіРО підготувала пропозиції до законопроекту з протидії дискримінації

На переконання глав конфесій, навіть такий актуальний і важливий намір як боротьба з дискримінацією не повинен нівелювати основоположні права людини на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань, на свободу світогляду і віросповідання.

На переконання глав конфесій, навіть такий актуальний і важливий намір як боротьба з дискримінацією не повинен нівелювати основоположні права людини на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань, на свободу світогляду і віросповідання.Про це зазначено у листі Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій на адресу парламентського Комітету, який готуватиме законопроект № 3501 до другого читання. За результатами обговорення, яке відбулося під час засідання 1 березня 2016 року, Рада Церков запропонувала Комітету під час підготовки законопроекту № 3501 до другого читання доповнити його застереженням у частині третій статті 6 Закону України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні» наступного змісту:

“Не є дискримінацією дія чи бездіяльність особи та/або групи осіб при реалізації своїх прав на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань, на свободу світогляду і віросповідання”.

Інша пропозиція Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій стосується особливостей трудових відносин у релігійних організаціях та заснованих ними юридичних осіб, які передбачають переваги при наданні роботи, переведенні на іншу роботу та залишенні на роботі у разі вивільнення для їх засновників (учасників) і членів.

Нагадаємо, раніше представники українських церков назвали зміни, пропоновані законопроектом № 3501, вельми незбалансованими.

Наявні застереження щодо дискримінаційних дій є надто вузькими, оскільки стосуються лише внутрішньої діяльності релігійних організації та оминають публічну сферу. До прикладу, ситуації, коли з’являються заперечення на підставі релігійних переконань та свободи совісті, керуючись якими посадовець відмовляється оформлювати одностатеві шлюби, лікар-гінеколог та акушер відмовляється робити аборти чи евтаназію, а релігійні діячі на підставі Священного Писання застерігають щодо гріха гомосексуалізму, тощо.

Раніше, у листопаді 2015 року, парламентарі з 9-ї спроби проголосували за доповнення поняттями “сексуальна орієнтація” та “гендерна ідентичність” переліку заборон дискримінації у трудових відносинах, що відбулося з грубими порушеннями регламентних процедур.