descriptionПро раду supervisor_accountЧлени ради calendar_todayЗаходи createЗвернення assignmentДокументи new_releasesНовини photo_size_select_actualФото perm_contact_calendarКонтакти

Нацрада телебачення та Рада Церков взаємодіятимуть у протидії російській пропаганді

Одною з базових тез російської пропаганди є сакралізація російської агресії, яку називають “священною війною”. Тому в Україні і на міжнародному рівні є потреба поширювати аргументи, релігійне богословське обґрунтування, демонструвати наукові позиції з метою спростування та засудження цієї міфологеми.  

Ці та інші виклики щодо протидії російській пропаганді стали предметом обговорення під час першої зустрічі Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій із Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення, яка відбулася 29 березня 2023 року в Києві.

Проаналізувавши російську риторику на релігійну тематику, Національна рада звернулася до ВРЦіРО, щоб вона як авторитетна міжконфесійна організація висловила свою позицію і публічно засудила прояви російської державної пропаганди. Така заява мала би вплив і на міжнародній арені, адже там також бракує виваженої думки, якій можуть довіряти і віряни, і інші поважні організації.

Національна рада доклала чимало зусиль, аби зупинити російську пропаганду на технічному рівні – обмеженням доступу до російських каналів в Україні та Європі. Однак іншою важливою складовою процесу протистояння російській дезінформації є спростування. Воно має бути якісним, переконливим, давати чітке розуміння аудиторії, чому і кому довіряти не можна.

Усі релігійні організацій в Україні долучилися до боротьби за нашу спільну Перемогу, зауважив єпископ Української Лютеранської Церкви В’ячеслав Горпинчук, який головує у ВРЦіРО. Релігійні діячі запевнили, що поділяють думку про небезпеку російської пропаганди і зі свого боку чимало роблять, аби спростувати її наративи серед своєї пастви. 

ВРЦіРО планує підготувати заяву, спрямовану на спростування російських пропагандистських ідей у релігійній сфері. 

Під час зустрічі представники Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій озвучили питання, які турбують багатьох віруючих. 

Зокрема, це новий Закон України «Про медіа», який не дає змогу релігійним організаціям бути засновниками аудіовізуальних медіа. Водночас, за словами релігійних діячів, в етері суспільних мовників та приватних медіа зовсім не чути голосу релігійного середовища, думок віруючих людей. Мало інтересу до діяльності релігійних організацій, і їх представників дуже рідко запрошують, щоб висловитись з різних питань суспільного життя. І це неспівмірно з тим, яку складову має релігійне середовище у громадянському суспільстві. 

Питання релігійної тематики, свободи віросповідання є дуже чутливим у нашому суспільстві, підкреслила голова Нацради Ольга Герасим’юк: “Ми сьогодні всі зранені, перебуваємо у стресі. Підтримка потрібна всім – і духовна в тому числі”. 

Вона зауважила, що Національна рада не має права впливати на контент мовників або ж на те, кого вони запрошують в ефір. Однак регулятор працює і з просвітницькою місією – розмовами, рекомендаціями. Голова Нацради обіцяла донести думку представників церков і релігійних організацій до учасників медіаринку.

За словами Ольги Герасим’юк, також Національна рада згодом працюватиме над критеріями інформації, що розпалює релігійну ворожнечу та яка є недопустимою для поширення в ефірі. Регулятор запрошуватиме представників церков і релігійних організації для обговорення цього питання.

На завершення учасники зустрічі домовилися налагодити постійну співпрацю між Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій та Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення.